Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Повторување за Колонизација и Исламизација на Балканските земји и Отпорот против Османлиската власт на Балканските земји

Повторување за Колонизација и Исламизација на Балканските земји и Отпорот против Османлиската власт на Балканските земји

Активности за периодот од:20.04-24.04

Цели: учениците да знаат за

– колонизацијата што ја спроведувале турците во Балканските земји

– кои промени ќе настанат во Балканските градови со колонизацијата :

– исламизацијата и нејзиниот начин на спроведување

– кои се причините за појавата на отпор против османлиското владеење

– Ајдутското движење на Балканот

За домашно: Одговорете ги следниве прашања:

1. Што е тоа колонизација ?

2. Штосе јуруци и со што се занимавале ?

3. Опиши какви промени ќе претрпат градовите на Балканот во поглед на нивниот изглед ?

4. Каква може да биде Исламизацијата ?

5. Каков отпор давало населението под власта на Османлиите ?

6. Зошто често луѓето станувале Ајдуци ?

7. Дали имало и жени Ајдуци ?

Видео – Колонизација и исламизација (дополнителна литература)

Одговорите од прашањата испратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *