Дома / Uncategorized / Повторување за меѓународните односи по Втората светска војна

Повторување за меѓународните односи по Втората светска војна

Тема бр.6 Светот, Европа и Балканските земји по Втората светска војна

Наставна содржина: Повторување за Меѓународните односи по Втората светска војна

Активности за периодот: 13.04-17.04

Цели: за учениците 

– да знаат за противречностите на големите сили и блоковската поделба на светот; 

– Да знаат за причините, текот и значењето на Кинеската револуција  

– Да знаат за создавањето на Нато пактот и Варшавскиот пакт 

– Да знаат за карактеристиките на студената војна

Прочитајте ги содржините од страна 108 до страна 110 од учебникот

Одговорете на поставените прашања

1.Објаснете што претставува студената војна

2.Објаснете го поимот транзиција

3.На кој начин Македонија ја прокламирала својата независност?

Одговорите испраќајте ги на nackovkiro@gmail.com

Организација на Обединетите нации

Поделбата на Северна и Јужна Кореја

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Ден 1️⃣

Изразување на детската креативност и фантазија на тема “Мојата новогодишна порака до….” Презентација “Спортот како …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *