Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења

За домашно

1. Кои биле главни жаришта на културата по ппотпаѓањето на Македонија под османлиска власт ?

2. Кои биле познати книжевни центри во Македонија ?

3. Кои јазик се негувал во црквите и манастирите ?

4. Кога била укината Охридската архиеепископија?

5. Која била причината за промена на етничкиот состав во западна и северна

  Македонија ?

6. Кога избувнало карпошовото востание ?

7. Која титула ја  добил Скендер за покажаните резултати во воените походи ?

8. Објасни како биле организирани ајдуците ?

9. Каде била исламизацијата најмасовна ?

10. Кое население го населувале турците во Македонија ?

11. Каква можела да биде исламизацијата ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да занаат за Цркви и манастирите како носители …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *