14.04.20202г.Царица -јаглика Песна

Цели :   
-Да се оспособот да анализираат  песна
-Да ги открива чувства во песната
-Да открива поетски слики
-Да умее изразно да чита поезија
-Да градат позитивни особини

План за работа
Поет-Александар Кујунџиски
Мотив-Пролетни цветови
Време-пролет
Место-природа
поетски слики:
1.Опис(изгледот) на јагликата:
-жилаво и силно гранче
-круна од цветни ливчиња
2. Јагликата е како жолто букетче.(Јагликата и петопрст се вика.)
3.Љубов кон јагликата
 ТЕХНИКА.
Петоред:
Име-пролетни цветови
Опис-убави, шарени, миризливи…
Активност-мирисаат, разубавуваат, најавуваат
Реченица-Пролетните цвеќиња се украс на природата.
Еден збор за јагликата
За дома да се научи на памет

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

02.06.2020г. Пипи долгиот чорап-2 час

Прераскажување на текстот Пипи долгиот чорап во тетратките. Прераскажете го на видео снимка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *