Тематско повторување

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења

Смилевски конгрес
Странскиот печат известува за востанието
Црешовото топче

1.Во какви општествени услови се појавило Младотурското движење ?

 1. Кои беа целите на Младотурската револуција ?
 2. Дали Младотурците останале доследни на своите политички определби ?
 3. Која беше улогата на Балканскиот сојуз ?
 4. Какви решенија беа донесени со Букурешкиот мировен договор за Македонија ?
  6.Колку дена траеше Крушевската Република ?
 5. Каков карактер имаа Балканските војни ?
 6. На 29 април 1903 год емиџии или солунски атентари извршија напади врз ?
 7. Кога беше објавен Меморандумот за независноста на Македонија ?
 8. Која голема светска сила ја подржувала поделбата на Македонија помеѓу Србија
  и Бугарија ?
  10.Кога и каде беше одржан Смилевскиот конгрес ?
 9. Каде се водеа главните борби помеѓу востаниците на Питу Гули и османлиите ?
 10. Кога и каде е убиен Гоце Делчев ?

Одговорите одпрашањата пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Македонската активност во Петроград  Картата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *