Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 9 ТО ОДД. / Самостојна и незвисна Македонија

Самостојна и незвисна Македонија

Активности за периодот од: 04.05-08.05

Цели: учениците да знаат за

  • Распадот на Југославија
  • Формирањето на Независна Република Македонија
  • Политичките промени што ќе настанат во Независна Република Македонија
  • Меѓународната положба на Македонија во светот
08.09.1991год (Прогласување на независност)

„Граѓани и граѓанки на Македонија дозволете вечерва на вас и на сите граѓани и граѓанки на Македонија, да ви ја честитам слободна, суверена и самостојна Македонија“.

Киро Глигоров 08.09.1991 год

Република Македонија е примена за членка на ООН на 8 април 1993 година.

Дополнително видео – Патот до независнот

За домашно: Одговорете на прашањата што се наоѓаат на страна 138

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за : Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: утврдување на веќе стекнатите знаења; учениците да знаат за …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *