Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Појава и ширење на Христијанството на Балканот и во Македонија

Појава и ширење на Христијанството на Балканот и во Македонија

Активности за периодот од: 04.05-08.05

Цели учениците да знаат за: 

  • Ширењето на Христијанството во Македонија
  • Престолот на Апостол Павле во Македонија
  • Центрите на христијанството во Македонија
  • Ширењето на христијанството во Илирик

 Апостол Павле во Македонија бил четирипати

Апостол Павле

Своето прво патување надвор од Азијаапостол Павле го направил во Македонија. Тоа започнало во 51 година, а завршило во 54 година

1. Каде најпрво започнало да се шири христијанството на Балканот ?

2. Во кои градови проповедал Апостол Павле во Македонија ?

3. Каде биле изградени храмови во Македонија за прповед  христијанството ?

4. Каде заминал  Апостол Павле од Македонија за да го шири христијанството  ?

5. Во средината на I век каде почнало да се шири христијанството ?

Одговорете на овие прашања за домашно и одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *