Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Повторување за Kултурата во времето на Римското владеење

Повторување за Kултурата во времето на Римското владеење

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: учениците да знаат за

 • Романизација на балканските земји и Македонија
 • Градењето на патишта и мостови
 • Остатоците што се наоѓаат денес во Македонија град од таа римска култура
Виа Игнација

За домашно

 1. Како се ширела Романизацијата на балканските земји и Македонија ?
 2. Кое население римјаните го населувале на Балканот ?
 3. Што се тоа колонии ?
  4..Кои допринесувал за ширење на римската култура , латинскиот јазик и римскиот
  начин на живеење ?
 4. Што најмногу граделе римјаните на Балканот и во Македонија ?
 5. Кој бил најпознат пат на Балканот и во Македонија ?
 6. Кои се познати градови од римско време во Македонија ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Kултурата во времето на Римското владеење

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Романизација на балканските земји и …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *