Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Повторување за Ширење на Римска Империја на Балканот и Македонија

Повторување за Ширење на Римска Империја на Балканот и Македонија

Активности за периодот од: 27.04-01.05

Цели за учениците: Проверка на веќе стекнатите знаења

Римското царство
Стоби
Дополнително видео – Ширење на римската империја на Балканот и Македонија

Прашања за домашно

1. Кога започнува Римската држава да ги освојува  Балканските земји ?

2. Колку војни воделе Римјаните против Илирите и Македонците ?

3. Кога и каде биле поразени Македонците од Римјаните  ?

5. Што се случило со Маккедонскиот крал Персеј ?

6. Што се случило со освоените територии од страна на Римјаните ?

Одговорите прататете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *