Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 9 ТО ОДД. / Повторување за Општествено – политичките и економските прилики во Македонија

Повторување за Општествено – политичките и економските прилики во Македонија

Активности за периодот: 27.04-01.05

Цели: Утврдување на стекнатите знаења, учениците да знаат за

  • Најважните мерки во стопанството по војната во Македонија
  • Политичкиот систем во Македонија
  • Промените што настануваат во политичкиот систм во Македонија
Првото заседание на АСНОМ – Манастир Св.Прохор Пчински

Одговорете на следниве прашања :

1. Каква била економијата во Македонија по Втората Светска војна ?

2. Што предвидувала  државната сопственост ?

3. Кои индустриски капацитети се изградени во Македонија ?

4. Објасни го политичкиот систем централистчко управување ?

5. Кои промени настануваат во Македонија со новиот устав од 1963 година

6. Кои промени настануваат во Македонија по распадот на Југославија?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за : Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: утврдување на веќе стекнатите знаења; учениците да знаат за …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *