Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век , Положбата на Охридската арлихиепископија во Османлиската држава

Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век , Положбата на Охридската арлихиепископија во Османлиската држава

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: учениците да знаат за

 • Цркви и манастирите како носители на културата во Македонија
 • Книжевните центри во Македонија
 • Кои биле првите учители во Македонија
 • Развојот на архитектурата Македонија
 • Развојот на уметноста во Македонија
 • Положбата на Охридската архиепископија под власта на Османлиите
 • Променпскитите што ги направиле Османлиите спрема Охридската
  архиепископија
 • Вврските на Охридската архиепипскоијпа со европските земји
 • Укинувањето на Охридската архиепипскоијпа

За домашно

 1. Кои биле главни жаришта на културата по ппотпаѓањето на Македонија под
  османлиска власт ?
 2. Кои биле познати книжевни центри во Македонија ?
 3. Кои јазик се негувал во црквите и манастирите ?
 4. Кои биле првите учители во манастирите и црквите ?
 5. Кои објекти се изградиле во Македонија ?
 6. Кои гранки од уметноста. биле развиени во Македонија ?
 7. Каква била положбата на Охридската архиепископија во Османлиската
  Империја ?
 8. Со каква цел охридските архиепископи патувале во европските земји ?
 9. За штосе залагала цариградската патријаршија ?
 10. Ко га била укината Охридската архиепископија ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да занаат за Цркви и манастирите како носители …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *