Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Повторување за Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Повторување за Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: учениците да знаат за

Македонската активност во Петроград 

Картата на Македонија објавена од Димитрие Чуповски во Петроград

Првиот Меморандум за независноста на Македонија

Улогата на Крсте Петков Мисирков во македонската  историја

Најзначајно дело напишано од раката на Крсте Петков Мисирков е книгата „За македонцките работи“ објавена во Софија во 1903 година. Во таа книга Мисирков ја обработува положбата на македонскиот народ, актуелната тогашна политичка и етнографска состојба на Македонија и пошироко.

Книгата „За македонцките работи“ била испечатена во 1903 година во Софија, тогашно Кнежество Бугарија, и била печатена во т.н. „Либерален клуб“. Самата книга има над 120 страници и поделена на пет дела и предговор. Четири од петте поглавја се всушност и говори кои Мисирков ги читал на состаноците на македонскиот литературен кружок во Русија.

За домашно

1. Каде беше одржана Општомакедонската конференција  ?

2. Кои истакнати личности учествуваа  на оваа  конференција ?

3. Што било решено на оваа конференција ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *