Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 9 ТО ОДД. / Образованието, науката и култтурата

Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: учениците да знаат за

  • Достигањата во сверата  на образованието
  • Формирањето на најважните образовни и научни институции во Македониаја
  • Формирањето на најважните институции во областа на културата
МАНУ (Македонска академија на науки и уметности)

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) — национална научно-творечка установа основана на 23 февруари 1967 г. За нејзин прв претседател бил избран Блаже Конески, а тековен претседател е Љупчо Коцарев

УКИМ (Универзитет Св,Кирил и Методиј)

За домашно:

– Одговориоте на прашања што се наоѓаат на страна 147, одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за : Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: утврдување на веќе стекнатите знаења; учениците да знаат за …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *