Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Македонија во Балканските војни

Македонија во Балканските војни

Активности за периодот од: 04.05-08.05

Цели: учениците да знаат за

  • Учеството на македонците во Првата и Втората балканска војна
  • Лондонскиот мировен договор и одлуките негови
  • Букурешкиот мировен договор и последиците за Македонија од истиот
  • Реакциите на македонската јавност од одлуките на Лондонскиот и Букурешкиот мировен договор
Карта на Македонија
Поделбата на Македонија
Дополнителна литература (видео) – Балканските војни и Македонија (1дел)
Дополнителна литература (видео)-Балканските војни и Македонија (2дел)

За домашно:одговорете ги прашањата што се наоѓаат на 132 страна

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *