Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Колонизација и Исламизација на Балканските земји

Колонизација и Исламизација на Балканските земји

Цели: учениците да знаат за

  • за колонизацијата што ја спроведувале турците во Балканските земји
  • кои промени ќе настанат во Балканските градови со колонизацијата :
  • за исламизацијата и нејзиниот начин на спроведување
  • за Данокот во крв како еден од најтешките даноци што го давале балканските народи
Присилна исламизација

За домашно: Одговорете ги следниве прашања:

1.Што е тоа колонизација ?

2. Зошто османлиите вршеле колонизација врз балканските земји ?

3.Штосе јуруци и со што се занимавале ?

4.Опиши какви промени ќе претрпат во погледна изгледот градовите на Балканот ?

5.Каква може да биде Исламизацијата ?

Дополнителна литература,линк од видеото  Демографски промени: Колонизација и исламизација http://play.mrt.com.mk/play/1911

Одговорите на прашањата да се пратат на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *