Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Истражување Апостол Павле во Македонија

Истражување Апостол Павле во Македонија

Активности за периодот од: 11.05-15.05

Апостол Павле

Апостол Павле, познат и како Свети Павле или Павле од Тарс-еден од најважните апостоли во проповедењето и распространувањето на христијанството.

Популарно се претпоставува дека името на Саул се променило кога станал следбеник на Исус Христос[13][14]. Неговото еврејско име било „Саул“. Според Дела на светите апостоли, тој го наследил римското државјанство од неговиот татко. Како римски државјанин, тој исто така го носел и латинското име Павле и грчкото Павлос.[15] Вообичаено, Евреите од тоа време имале две имиња, едно на хебрејски, друго на латински или грчки јазик

Направете истражување за Апостол Павле и неговата  мисија во Македонија и при истражувањето задржете се на следното:

Колку пати присуствувал Аппостол Павле во Македонија

Колку посланија испратил Павле во црковните општини во Македонија

Што граделе христијаните во Македонија

Зошто посетата на Апостл Павле во Македонија има големо значење за Античките Македонија

Одговорите испратетете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *