Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Активности за периодот од: 11.05-15.05

Цели: учениците да знаат за

Цркви и манастирите како носители на културата во Македонија

Книжевните центри во Македонија

Кои биле првите  учители во Македонија

Развојот на архитектурата  Македонија

Развојот на уметноста во Македонија

Трескавец
Лесновски манастир

За домашно

1. Кои биле главни жаришта на културата по ппотпаѓањето на Македонија под османлиска власт ?

2. Кои биле познати книжевни центри во Македонија ?

3. Кои јазик се негувал во црквите и манастирите ?

4. Кои биле првите учители во манастирите и црквите ?

5. Кои објекти се изградиле во Македонија ?

6. Кои гранки од уметноста. биле развиени во Македонија ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *