Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 11.05-15.05

Цели: учениците да знаат за

  • Македонската активност во Петроград 
  • Картата на Македонија објавена од Димитрие Чуповски во Петроград
  • Првиот Меморандум за независноста на Македонија
  • Улогата на Крсте Петков Мисирков во македонската историја
Димитрија Чуповски
Крсте Петков Мисирков
Меморандумот за независна Македонија (1913)

За домашно

1. Каде и кога  беше одржана Општомакедонската конференција  ?

2. Кои истакнати личности учествуваа  на оваа  конференција ?

3. Што било решено на оваа конференција ?

4. Кога и каде беше објавен првиот меморандум за независноста на Македонија ?

5. Кој ја  издавал публикацијата  Македонски глас?

5. Какво е значењето на Крсте Петков Мисирков за македонскиот народ и                Македонската  историја

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *