Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Kултурата во времето на Римското владеење

Kултурата во времето на Римското владеење

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: учениците да знаат за

  • Романизација на балканските земји и Македонија
  • Градењето на патишта и мостови
  • Остатоците што се наоѓаат денес во Македонија град од таа римска култура
Стоби
Аквадукт крај Скопје

За домашно

 1. Како се ширела Романизацијата на балканските земји и Македонија

 2 .Кои допринесувал за ширење на римската култура , латинскиот јазик и римскиот начин на живеење ?

 3. Што најмногу граделе римјаните на Балканот и во Македонија ?

 4. Кои се познати градови од римско време во Македонија ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *