Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ЧАС НА ОДДЕЛЕНСКА ЗАЕДНИЦА ЗА 5 ТО ОДД. / 01.06.2020г. Час на одделенска заедница Заштита од пушење

01.06.2020г. Час на одделенска заедница Заштита од пушење

План за работа:

  1. Што се подразбира под активно, а што под пасивно пушење?

-Ативно пушење е кога некој сам за себе консумира цигари.Пасивно пушење е тогаш кога не по своја волја вдишува чад од циграите кој што некој друг го создава.2) Зошто престојот во просторија во која се пуши не е безбеден?-Затоа што во чадот има многу отровни супстанции кои се штетни по здравјето3) Кои се штетни ефекти од чадот од цигарите?-Забрзано чукање на срцето, ги оштетуваат крвните садови и белите дробови, штетно влијае на целокупниот организам4) Дали пушењто исто е штетно и за деца и за возрасни?-Пушењето е подеднакво штетно и за децата и за возрасните, но пасивното пушење е поопасно кај децата бидејќи е ризик фактор за астма, инфекција на плуќата.5)Зошто некои деца почнуваат да пушат?-Затоа што погрешно е размислувањето дека со тоа ќе станат и позрели6) Што може да се прави доколку некој ти нуди цигари?-Да му укажиме на штетните влијанија на цигарите врз неговото здравјеЗаклучок:-Пушењето е една од најтешките зависности која многу тешко се искоренува.-Пушењето штетно влијае на сите органи и на комплетното здравје. -Пушето не го прави некого позрел-повозрасен, напротив, тое е израз дека некој не знае да направи зрел избор. На секој кој нуди цигари може да му се предочат сите негативни последици од пушењето.-Пушењето претставува едно од најголемите закани за јавното здравје, секоја година е причина за смртта на околу 8 милиони лица.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

04.05.2020-БонТон за хуманост

-Дали и вие ученици сте биле некогаш хумани? -Опишете една случка кога сте биле хумани …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *