Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Повторување за Животот и културата во Македонија од XV век до XVIII век

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: учениците да занаат за

  • Цркви и манастирите како носители на културата во Македонија
  • Книжевните центри во Македонија
  • Кои биле првите  учители во Македонија
  • Развојот на архитектурата  Македонија
  • Развојот на уметноста во Македонија
Манастир Трескавец – Прилепско
Манастир Св. Петка – Цапари,Битолско

За домашно

1. Кои биле главни жаришта на културата по ппотпаѓањето на Македонија под османлиска власт ?

2.Со доаѓањето на османлиите кои промени настануваат во Македонија ?

3. Кои биле познати книжевни центри во Македонија ?

4. Кои јазик се негувал во црквите и манастирите ?

5. Кои биле првите учители во манастирите и црквите ?

6. Каде биле отпечатени првите книги ?

7. Кои биле учители книтеај муслиманите ?

8. Кои објекти се изградиле во Македонија ?

9. Што граделе богатите луѓе ?

10. Кои гранки од уметноста. биле развиени во Македонија ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *