Дома / ЗА НАС / ЗА НАШИОТ ПАТРОН

ЗА НАШИОТ ПАТРОН

Дамјан Јованов Груев или само Даме Груев (Смилево, 19 јануари 1871 – Русиново, 23 декември 1906) — македонски револуционер, основач и еден од најистакнатите членови на Македонската револуционерна организација. Возвишуван е како апостол и волја на револуционерна Македонија.[1][2] Се родил во селото Смилево, тогаш во Османлиското Царство, а денес во Македонија, во семејството на Јован и Тула. Се школувал во родното село Смилево, Ресен и Битола, Солун и Белград и во Софија, каде што студирал историја на …

Повеќе