Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 3 ТО ОДД.

МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 3 ТО ОДД.

02.06.2020г Македонски ,,Јуни,,- текст

Бури од идеи:месец, топло, сонце, плажа, капење, сончање, распуст, лето, жешко, жито, булки, светулки, сено. 1.Јуни е месецот кога започнува летото. 2.Јуни се вика ВИСОК затоа што сонцето се наоѓа високо преку ден. 3.Јуни се нарекува и ЖЕТВАР затоа што се жнее житото 4.Јуни се нарекува и СЕНОКОС.Името го добил …

Повеќе

26.05.2020г.Македонски стр.192 „Компјутерџии“-запознавање со интернет

План за работа Наслов:Компјутерџии, извадок од книгата,,Гледалото зад огледалото,, Писател:Јадранка Владова Тема Компјутери и интернет Ликови:Маја, Никола,Јован, г-ѓа Благородна Главни наслови Пречек на гостите.Учење со компјутер.Можностите на компјутерот. Идеја или порака: Компјутерите се најсовремени машини за пишуваљње, учење, информирање, допишување(комуницирање). За домашна работа препишете ги и одговорете ги трите прашања …

Повеќе

20.05.2020г Македонски Химна за Кирил и Методиј

Писател:Душко Аврамов Има 4 строфи од по 4стихови. Поетски слики: 1.Раѓањето на Кирил и Методиј. 2.Ни дарија јазик и писмо. 3.Благодарност 4.Песна за делото на Кирил и Методиј Мотив: Писменоста е светлина кон прозорецот на светот.

Повеќе

18.05.2020г.Македонски Песна ,,Мајско шаренило,,

Рима во песната: шаренило-зеленило бранува-станува Продолжете …… Поетски слики 1.Шарено поле од разнобојни цвеќиња и зелена трева 2.Среќни и распеани птици со раширени крилја 3.Растат житните класови 4.Бубалките светкаат и леткаат 5.Синото небо и блескањето на сонцето 6.Од мајската свежина нема замор , ни тежина 7.Вдишување на чист воздух и …

Повеќе