Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАТЕМАТИКА ЗА 6 ТО ОДД. / 30.04.2020 Пресликување на многуаголник

30.04.2020 Пресликување на многуаголник

Втор час за оваа лекција (повторување од прво полугодие). Лекција што се разработува на овој час е сротација на многуаголник.
Лекцијата во учебникот е со име:
-Агли на ротација (стр.55);
-Во збирката лекцијате е со име Ротација. Транслација, Симетрија (стр.129-133);
Задача на учениците е:
-внимателно да ја прочитаат лекцијата во учебникот со име Агли на ротација (стр.55) (текстот со жолта позадина);
-од учебникот да ја решат 1 задача (да го одредат аголот на ротација);
-од работната третратка да ги решат задачите на 27 страна;
-од збирката да решат на стр.129 задача 1 под а)б)г)- без даг и прецтруваат цртежите да одговорат и задача 2 под а)б)в)- да нацртаат;
Домашното да се испрати на меил или на групата на месинџер(фејсбук).
За тие што имаат нејасно околу лекцијата побарајте помош од мене.

За Дамјан Манев

Наставник по Математика.

Провери

01.06.2020 Мода, медијана, ранг и аритметичка средина на податоци

Лекцијата во учебникот е со име:-Работа со податоци;-Медијана;-Аритметичка средина;Во збирката лекцијата е со име: Медијана.Мода.Ранг.Аритметичка …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *