Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 5 ТО ОДД. / 18.05.2020г.Македонски ,,Црвени уши,,обработка на текст стр.156

18.05.2020г.Македонски ,,Црвени уши,,обработка на текст стр.156

План за работа:

1.Дали имате видено црвени уши кај вашите другарчиња?

2.Поради што му се вцрвенеле ушите на вашето другарче?

Наброј ги можните одговори!

-Можеби се од студ

-Можеби од срам

-Можеби некој го повлекол за ушите

Техника sвезда на приказната

1.Кои личности се сретнуваат во текстот?

-Владе, Наде, чичко Милан, мајката

2.Време и место каде се одвива настанот?

-Во зграда, после часовите

3.Кои активности ги забележуваш?

-Доаѓање од училиште, sвонење, трчање, качување по скали, тегнење уши, вцрвенување образи.

4.Имаше ли проблем и како се реши проблемот?

-Проблем беше непистојното однесување на Владе, а се реши со фаќањето на Владе и тегнењето за уши

5. Кој беше омилен дел од настанот, а кој најнеомилен дел? Напишете…

-……………………………-……………………………….

6.Пораката од текстот?

-Секогаш треба пристојно да се однесуваме

За домашна работа на стр.157 препишете и одговорете ги прашањата на крајот од текстот.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

02.06.2020г. Пипи долгиот чорап-2 час

Прераскажување на текстот Пипи долгиот чорап во тетратките. Прераскажете го на видео снимка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *