Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 3 ТО ОДД. / 18.05.2020г.Македонски Песна ,,Мајско шаренило,,

18.05.2020г.Македонски Песна ,,Мајско шаренило,,

Рима во песната:

шаренило-зеленило

бранува-станува

Продолжете ……

Поетски слики

1.Шарено поле од разнобојни цвеќиња и зелена трева

2.Среќни и распеани птици со раширени крилја

3.Растат житните класови

4.Бубалките светкаат и леткаат

5.Синото небо и блескањето на сонцето

6.Од мајската свежина нема замор , ни тежина

7.Вдишување на чист воздух и трчање низ ливадите

За домашна работа: Нацртајте една поетска слика

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

01.06,2020г. Анализа на тестот по македонски јазик

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *