Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАТЕМАТИКА ЗА 6 ТО ОДД. / 11.05.2020 Мерење и пресметување плоштина и периметар во правилни фигури

11.05.2020 Мерење и пресметување плоштина и периметар во правилни фигури

Четврт час од оваа тема, прв од оваа лекција. Лекција што се изучува на овој час е Мерење и пресметување плоштина и периметар во правилни фигури.
Лекцијата во учебникот е со име:
-Уште за периметар;
Во збирката лекцијате е со име Периметар и плоштина (стр.136-137);
Задача на учениците е:
-од учебникот внимателно да ги прочитаат лекциите, посебно делот што е со жолта позадина.
-да прочитаат тоа што е испратено во слики на групата на фејсбук, да ги решат задачите што биле предвидени да се сработат на училиште (решени примери);
-во збирката да ги решат на стр.136 задача:2 и 3, на стр.137 задача:6,8 и 10 и на стр.136. задача1 под а)б).
Домашното да се испрати на меил или на групата на месинџер(фејсбук).
За тие што имаат нејасно околу лекцијата побарајте помош од мене.

За Дамјан Манев

Наставник по Математика.

Провери

01.06.2020 Мода, медијана, ранг и аритметичка средина на податоци

Лекцијата во учебникот е со име:-Работа со податоци;-Медијана;-Аритметичка средина;Во збирката лекцијата е со име: Медијана.Мода.Ранг.Аритметичка …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *