Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАТЕМАТИКА ЗА 6 ТО ОДД. / 02.06.2020 Решавање проблеми со дијаграми, мода и ранг

02.06.2020 Решавање проблеми со дијаграми, мода и ранг

Час за вежби, повторување од почетокот на оваа тема кој ќе опфати задачи од дијаграми, мода , медијана, ранг, аритметичка средина.
Лекцијата во учебникот е со име:
-Читање од столбест дијаграм
-Читање од линиски дијаграм
-Работа со податоци;
-Медијана;
-Аритметичка средина;
Во збирката лекцијата е со име: Работа со податоци (стр.139); Медијана.Мода.Ранг.Аритметичка средина (стр.140)
Задача на учениците е:
-да ги прочитаат споменатите лекции, посебно текстот со жолта позадина.
-Од работната тетратка да решат на стр.84(Столбест дијаграм) и на стр.85(Линиски дијаграм);
-Од збирката на страна 140 да ги речат задачите: 2,6,7 ;
-Од збирката на страна 139 да ја речат задача 3.
Домашното да се испрати на меил или на групата на месинџер(фејсбук).
За тие што имаат нејасно околу лекцијата побарајте помош од мене.

За Дамјан Манев

Наставник по Математика.

Провери

27.05.2020 абота со податоци – статистика и дијаграми

Прв час од оваа тема (повторување од прво полугодие) .Лекцијата во учебникот е со име:-Прикажување …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *