Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 3 ТО ОДД. / 02.06.2020г Македонски ,,Јуни,,- текст

02.06.2020г Македонски ,,Јуни,,- текст

Бури од идеи:месец, топло, сонце, плажа, капење, сончање, распуст, лето, жешко, жито, булки, светулки, сено.

1.Јуни е месецот кога започнува летото.

2.Јуни се вика ВИСОК затоа што сонцето се наоѓа високо преку ден.

3.Јуни се нарекува и ЖЕТВАР затоа што се жнее житото

4.Јуни се нарекува и СЕНОКОС.Името го добил по косењето на сеното кое ќе биде храна за добитокот во зима

Препишете го планот за работа во училишните тетратки.

За домашна работа препишете и одговорете ги прашањата.

1.Како се нарекува Јуни?

2.Што си ставале децата на челото?

3.Зошто навечер ги печеле нозете?

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

26.05.2020г.Македонски стр.192 „Компјутерџии“-запознавање со интернет

План за работа Наслов:Компјутерџии, извадок од книгата,,Гледалото зад огледалото,, Писател:Јадранка Владова Тема Компјутери и интернет …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *