01.06.2020г. Час на одделенска заедница

Градење позитивен однос кон животните и растенијата

План за работа

1.Што мисите,што му треба на кучето покрај храна, вода и куќа?

-Му треба редовно шетање, внимание , игра, одржување хигиена и вакцинирање..

2. A на цвеќето?

-Редовно полевање, пресадување и сонце

3. Што и треба на рипката? Дали аквариумот е само обичен сад? Како им е на рипките кога им се тропа на стаклото на аквариумот?

-На рибите им треба секојдневно хранење и грижа постојано затоплување и филтрирање на водата. Не се тропа по стаклото тоа е шок за рибите, не се ставaт рацете внатре во водата.

4.Што му треба на едно дрвце доколку расете во двор или парк?

-Вода, светлина, чистење од штетници

5.Дали ако мачето го тегнеме за опашка му е убаво?

-Се разбира дека не

6. Смееме ли да ги удрме животните, и да ги кинеме листовите на растенијата?

7.Дали луѓето треба да се грижат за животните и растенијата?

Заклучок :На сите живи суштества им е потребана грижа и нега и треба хумано да се третирани. Доколку растенијата и животните не го добиваат она што им е потребно тие ќе умрат. Истото се случува и со слободните животни во природата, доколку им е загрозена животната средина тие нема да преживеат.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

04.05.2020-БонТон за хуманост

-Дали и вие ученици сте биле некогаш хумани? -Опишете една случка кога сте биле хумани …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *