Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Пропаѓање на Римската држава

Пропаѓање на Римската држава

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: учениците да знаат за

 • Внатрешните причини кои довеле до слабеење на римската држава
 • Надворешните причини кои довеле до слабеење на римската држава
 • Поделбата Римското Царство
 • Пропаѓање на Западното Римско Царство
Поделбата на Римското царство

За домашно

 1. Каи се надворешни причини што довеле до слабеење на римската држава ?
 2. Каи се внатрешни причини што довеле до слабеење на римската држава ?
 3. На колку дела била поделена римската држава ?
 4. Кој римски цар ја извршил поделбата на Римското царство ?
 5. Како било нарекувано подоцна Источното Римско Царство ?
 6. Кога пропаѓа Западното Римско Царство ?
 7. Кој ја предизвикува така наречената голема преселба на народите ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Kултурата во времето на Римското владеење

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Романизација на балканските земји и …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *