Дома / Uncategorized / Подемот и кризите на социјализмот

Подемот и кризите на социјализмот

Берлинскиот зид

 Тема бр.6 Светот, Европа и Балканските земји по Втората светска војна

Наставна содржина: Подем и криза на социјализмот

Активности за периодот: 13.04-17.04

Цели за учениците:

– Да знаат за воспоставувањето на социјализмот во источноевропските земји;

– Да знаат за подемот но и причините за појава на криза на социјализмот 

– Да ги знаат основните обележја и карактеристики на социјализмот 

Поими: социјализам, пролетеријат,самоуправување, транзиција

Прочитајте ја содржината во учебниците од страна 111 до 113

Потсетете се:

– Што знаеме за социјализмот

– Направи разлика помеѓу социјалистичкото и демократското уредување

Потоа – Внимателно разгледајте ги сликите од учебникот на страна 111, 112 и 113

За домашно:  Одговорете ги прашањата

Симбол на социјализмот

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Резултати од регионален натпревар по физика

На регионалниот натпревар по физика кој се одржа на Природно математичкиот факултет во Скопје, нашиот …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *