Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Повторување за Ширењето на Римската империја на Балканот и во Македонија и Отпорот против Римската империја од страна на Балканските народи

Повторување за Ширењето на Римската империја на Балканот и во Македонија и Отпорот против Римската империја од страна на Балканските народи

Активности за периодот од: 04.05-08.05

Цели за учениците: Проверка на веќе стекнатите знаења

За домашно

1. Зошто Македонија била важна за Римјаните ?

 2. Колку војни воделе Римјаните против Македонците и Илирите ?

 3. Кога Античката Македонска држава потпаѓа под Римска Власт ?

 4. Кога Македонија станува Римска провинција ?

 6. Кои бил ла жниот Филип ?

 7. Кој стоел на чело  на најголемото Илирско востание против Римјаните?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *