Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 6 ТО ОДД. / Повторување за Појава и ширење на Христијанството на Балканот и во Македонија

Повторување за Појава и ширење на Христијанството на Балканот и во Македонија

Активности за периодот од: 11.05-.15.05

Цели: за учениците – утврдување  на веќе стекнатите знаења. Да знаат за:

Ширењето на Христијанството во Македонија

Престолот на Апостол Павле во Македонија

Центрите на христијанството во Македонија

Ширењето на христијанството во Илирик

Св.Јован Каное – Охрид

 апостол Павле се наоѓал во Троада, му се јавил на сон „еден Македонец“, кој го молел велејќи: „Премини во Македонија и помогни ни!“ (Дела Ап. 16, 9). Народот кој пред неколку векови, штитејќи ја Европа се кренал против Азија и со силата на своето оружје истата ја покорил, сега самиот го повикува светиот апостол Павле, за да ја донесе во Македонија добрата вест што се родила во Азија, и апостолот Павле веднаш се одзвал на македонскиот повик. Уште истиот ден тој и неговите сопатници и блиски соработници, кои, како што спомнавме, го придружувале при неговите мисионерски патувања – Сила, Тимотеј и Лука, отпловиле во градот Филипи (Дела Ап. 16, 11-12), кој се наоѓал на 15 километри од брегот на Егејското Море.

За домашно

1. Каде најпрво започнало да се шири христијанството на Балканот ?

2. Во кои градови проповедал Апостол Павле во Македонија ?

3. Каде биле изградени храмови во Македонија за прповед  христијанството ?

4. Каде заминал  Апостол Павле од Македонија за да го шири христијанството  ?

5. Во средината на I век каде почнало да се шири христијанството ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Истражување античкиот град Стоби изработка на презентација

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Местоположбата на античкиот град СтобиОстатоците …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *