Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Повторување за Положбата на Охридската архиепископија во Османлиската држава

Повторување за Положбата на Охридската архиепископија во Османлиската држава

Активности за периодот од: 11.05-15.05

Цели: учениците да знаат за

Охридсктата архиепископија и нејзината  положба под османлиска власт

Менувањето на ставот од страна на Турските власти спрема Охридската архиепископија

Каков јазик се негувал во македонските цркви и манастири

Блиските врски со другите цркви од Европа

Причините за укинувањето на Охридската Архиепископија

 Во почетокот на XV век кон Охридската архиепископија биле приклучени Софиската и Видинската епархија, кои биле одземени од Цариградската патријаршија. Кон средината на истиот век кон неа биле приклучени Влашко и Молдавија, а подоцна и некои православни општини во Италија и Далмација.

 Во втората половина на XVI век Македонската православна црква почнала да губи територии од својата јуриздикција. Во 1557 година, братот на Мехмед паша Соколовиќ, Макариј, успеал да ја обнови Пеќката патријаршија и тогаш од Охридската архиепископија биле одземени не само српските, туку и некои македонски епархии.

Дополнителна литература – Видео (Охридската Архиепископија во време на Османлиското владеење)

За домашно одговорите на  следниве прашања:           

1. Каде ги проширила своите надлежности Охридската архиепископија  по потпаѓањето на Македонија по д османлиска власт

2. Во што ги преобраназувале црквите и манастирите турските власти

3.Со кои цркви одржувала блиски контакти од Европа

4. Кога и зошто била укината  афтокефалноста на Охридската Архиепископија

5. На  кои цркви и одговарало укинувањето на Охридската архепископија и зошто ?

6. Зошто велиме дека црквата останала верен чувар на христијанството и заштитник на македонскиот народ ( објасни )

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *