Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 9 ТО ОДД. / Повторување за : Образованието, науката и култтурата

Повторување за : Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: утврдување на веќе стекнатите знаења; учениците да знаат за

  • Достигањата во сверата  на образованието
  • Формирањето на најважните образовни и научни институции во  Македониаја
  • Формирањето на најважните институции во областа на културата
  • Достигањата во областа на културата
МНТ (Македонски народен театар)
Првиот македонски весник

На третата седница на Президиумот на AСНОМ, која била одржана од 2 до 5 септември 1944, во манастирот Прохор Пчињски, била донесена одлуката за основање дневен весник.[1] 

Првиот број излегол на 29 октомври 1944 година во Горно Врановци, а за негов прв главен уредник е назначен Васил Ивановски. „Нова Македонија“ е првиот македонски дневен весник, основан со решение на Президиумот на АСНОМ. Првиот број е објавен на 29 октомври 1944 година во селото Горно Врановци, каде што денес се наоѓа првата печатница, претворена во музеј. Весникот кој се на се имал точно 8 страници излегол во мал тираж, бил дистрибуиран до бригади, штабови и многу здруженија и претставувал прв официјален документ испечатен на кодифициран македонски јазик.

За домашно

1. Кога каде беа отворени првите училишта на македонски јазик ?

2. Кој е авторот на текстот на химната Денес над Македонија се раѓа ?

3. Кога се појавува првиот дневен весник Нова Македонија ; ?

4. Кога е извршена кодификација на македонската азбука ?

5. Колку изнесува неписменоста на македонското население по Втората Светска војна ?

6.Кога и каде е онован Универзитетот Св Кирил и Методиј ?

7. Кога и каде е основана Макеедонската академија на науките и уметностите ?

8. Кога е основан Македонскиот народен театар ?

9. Во која година е формиран  Театарот на народностите ?

10. Како се вика првиот снимен македонски филм ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Достигањата во сверата  на образованиетоФормирањето …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *