Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05

Цели: учениците да знаат за

  • Учеството на македонците во Првата и Втората балканска војна
  • Лондонскиот мировен договор и одлуките негови
  • Букурешкиот мировен договор и последиците за Македонија од истиот
  • Реакциите на македонската јавност од одлуките на Лондонскиот и Букурешкиот мировен договор
  • Младотурското движе во Македонија
  • Политичкото организирање и дејствување на Македонците во периодот на Младотурците
  • Промената на политика на Младотурците кон Македонците
  • Македонската активност во Петроград 
  • Картата на Македонија објавена од Димитрие Чуповски во Петроград

Улогата на Крсте Петков Мисирков во Македонската  историја

Остварување на идејата за одделен македонски јазик е објавувањето на книгата „За македонцките работи“ (во Софија1903) од Крсте Петков Мисирков. Книгата на Мисирков е политичка анализа на положбата на македонскиот народ и предлог-програма за македонското народноослободително движење. Истовремено, таа ја разоткрива асимилаторската политика на соседните земји насочена против македонскиот народ и против македонскиот јазичен, културен и етнички идентитет.

За домашно

1. Во какви општествени услови се појавило Младотурското движење ?

2. Кои беа целите на Младотурската револуција ?

3. Дали Младотурците останале доследни на своите политички определби ?

4. Која беше улогата на Балканскиот сојуз ?

5. Какви решенија беа донесени со Букурешкиот мировен договор за Македонија ?

 6. Какви беа послрдиците за Македонија по Балканските војни ?

7. Каков карактер имаа Балканските војни ? конференција ?

8. Каде беше одржана Општомакедонската

8. Кога беше објавен Меморандумот за независноста на Македонија ?

9. Која голема светска сила ја подржувала поделбата на Македонија помеѓу Србија и Бугарија ?

10. Кога е објавена публикацијата Македонски глас ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Македонската активност во Петроград  Картата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *