Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Повторување за Илинденското востание и Крушевската република

Повторување за Илинденското востание и Крушевската република

Активности за периодот од: 20.04-24.04

Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења, учениците да знаат за

  • подготовките на Илинденското востание
  • каков бил ставот на Гоце Делчев за востание
  • причините за неуспехот на востанието
  • Крушевската Република
  • Крушевскиот манифест
  • Питу Гули
Карта на востанието
Востаници

Ако нема слобода има смрт“ – Питу Гули

,,Дали може да има друго место за еден Македонец освен Македонија?Дали има народ понесрекен од македонскиот?И дали има некаде пошироко поле за работа,отколкуво Македонија?Треба да се просвети и организира народот,да се вооружи,да му се влее вера во неговите сили-да разбере како може да се оттргне од ропството и мизеријата-да му се отворат очите,, Гоце Делчев

За домашно: Одговорите на следниве прашаања:

1. Кои се причините за востанието ?

2. Каков бил ставот на Гоце Делчев за востание ?

3. Кои се причините за Неуспехот на востанието ?

4.Колку дена траела Крушевската Република ?

5. Какво е значењето на Крушевскиот Манифест ?

6. Каков бил ставот на Питу гули околу одбраната на Крушево ?

Одговорите од прашањата да се пратат на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *