Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Повторување за Илинденското востание и Крушевската Република

Повторување за Илинденското востание и Крушевската Република

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: учениците да знаат за

 • Причините за востанието
 • Подготовките за подигање на востанието
 • Текот на востанието
 • Задушувањето на востанието
 • Ослободувањето на Крушево
 • Организацијата на Крушевскатарепублика
 • Крушевскиот Манифест
 • Крајот на Крушевската Република
Комити

За домашно

 1. Кои се причините за кревање на востание во Македонија против османлиите ?
 2. Зошто Гоце Делчев беше против кревање на Востание ?
 3. Која била целта на атентаторите наречени гемиџии ?
 4. Кога беше одржан Смилевскиот конгрес ?
 5. Кои одлуки беа донесени на тој конгрес ?
 6. Зошто востанието не ги постигна очекуваните резултати ?
 7. Каде најмасовно беше прифатено илинденското востание ?
 8. Колку востаници учествувале во нападот на Крушево ?
 9. Колку дена траеше Крушевската република ?
  9.Од колку членови беше составен Советот на Републиката ?
 10. Кој беше избран за претседател на Републиката ?
  11 Кои пораки ги содржел Крушевскиот Манифест ?
 11. Каде се водат најжестоки борби помеѓу востаниците и турскиот аскер ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Македонската активност во Петроград  Картата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *