Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Отпорот против Османлиската власт на Балканските земји

Отпорот против Османлиската власт на Балканските земји

Активности за периодот од: 13.04-17.04

Цели: учениците да знаат за

  • кои се причините за појавата на отпор против османлиското владеење
  • каков може да биде отпорот
  • Ајдутското движење на Балканот
  • како биле организирани ајдуците
Сирма Војвода

За домашно: Одговорете ги следниве прашања:

1. Кои се причините за појаваат на отпорот што го давале балканските народи ?

2. Колку видови на отпор применувале Балканските народи ?

3. Кои бил најраширен вооружен отпор против Османлиите ?

4. Како биле организирани ајдуците ( Опиши ) ?

Дополнителна литература на следниот линк – видео Отпорот против османлиската власт http://play.mrt.com.mk/play/1912

Одговорите на прашањата пратете ги на следниов маил nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *