Општеството и државата

Цели за учениците : 1.Што е тоа држава? 2.Што се тоа институции на државата? 3.Кои се демократски ,а кои недемократски држави?

Држави и нивните граници

ИНДИВИДУАЛНА РАБОТА: Замислете во каква држава
би сакале да живеете и напишете есеј во кој ќе ги
објасните карактеристиките на идеалната држава
според вашите ставови.

Кога во една држава има амбасада на друга држава,
територијата каде што се наоѓа амбасадата се смета дека е
територија на државата што ја претставува.

Израелска амбасада

Кина и Индија се држави со најбројно население и
заедно сочинуваат повеќе од една третина од вкупното
население во светот.

Кинески зид

Со оглед дека немаме учебник по Граѓанско образование за 8 одд. прашањата одговорете ги со пребарување на интернет,одговорите испратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Власта во функција на граѓаните

Активност на час 20.04 – 24.04 Цели на часот – 1.Учениците да знаат што е …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *