Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / АНГЛИСКИ ЈАЗИК ЗА 9 ТО ОДД. / Обработка на граматичка структура – индиректен говор

Обработка на граматичка структура – индиректен говор

Ученици, внимателно изгледајте го видеото за правилата на индиректен говор. Како што ќе видите имате колона со реченици искажани во директен говор и колона со истите реченици искажани во индиректен говор.Воочете ги промените кои настануваат од директниот во индиректниот говор и истите запишете ги во тетратките. Уште да истакнам дека кога имаме заповеди во директен говор пр. Open the window./Don’t open the window., во индиректен говор ги пишуваме на пр. He told me to open the window./He told me not to open the window. Кога даваме предлози на пр. Let’s play rugby., во индиректен говор пишуваме на пр. She suggested that we should play rugby.
Во ова видео ќе ги видете како се пишуваат прашањата во индиректен говор и промените што настануваат. Внимателно изгледајте го и запишете си ги прашањата во тетратките.

На крај, да го извежбате сето ова прикажано отворете стр.94 од учебникот ја решавате задача 10.

За Елизабета Камчева

Наставник по Англиски јазик.

Провери

Заштитено: Вежби – индиректен говор

Нема извадок бидејќи ова е заштитен напис.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *