Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ГРАЃАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА 8 МО ОДД. / Како е организирана власта во нашата држава

Како е организирана власта во нашата држава

Активности за час 27.04.-01.05.

Цели на часот : Поделба на власта ; Како е поделена власта во нашата држава

Како посебен услов за претседателските избори во нашата
држава е кандидатот да има наполнето 40 години.

Секој човек носи маска – дај му власт и ќе му го видиш лицето

Позната мисла за поимот Власт
Власт

Зградата на германскиот парламент има стаклена купола
под која има патеки за движење на посетителите, чија
симболика е да ги потсети пратениците дека треба да ги
застапуваат интересите на граѓаните.

Германскиот парламент
Приказ на поделба на власта во Р.Македонија


За домашно да се објаснат поимите

  1. Што е власт?
  2. Како е поделена на власта во Р.Македонија?
  3. Која е законодавна власт ?
  4. Која е извршна власт?
  5. Која е судска власт ?
  6. Која е локална власт ?

Со оглед дека немаме учебник по Граѓанско образование за 8 одд.,одговорите побарајте ги на интернет ,испратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Општеството и државата

Цели за учениците : 1.Што е тоа држава? 2.Што се тоа институции на државата? 3.Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *