Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Востанието на Скендер – Бег

Востанието на Скендер – Бег

Атктивности за периодот од: 20.04-24.04

Цели:  учениците да знаат за

  • потеклото на Ѓерѓ Кастриот
  • востанието од 1443 година
  • Лешанското собрание
  • создавањето на Албанската лига
Скендер – бег
Скендер – бег

За домашно: Одговорете ги следниве прашања:

1.Опиши го потеклото на Кастриотите ?

2.Опиши ја младоста на Ѓерѓ Кастриот ?

3.Опиши го востанието од 1443 година ?

4.Кога и каде било одржано Лешанското собрание ?

5. Каков карактер имала Лешанската Албанска лига ?

Видео – Последниот штит на христијанството (Скендер – бег) Дополнителна литература

Одговорите од прашањата пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *