Дома / ЗА НАС

ЗА НАС

МИСИЈА   И   ВИЗИЈА   НА   УЧИЛИШТЕТО Целта на воспитно-образовната дејност на ова училиште и подрачните паралелки е да овозможи оптимален развој на учениците од ова училиште преку стекнување на основни знаења за природата, општеството и за човекот, развивање на интелектуалните и на други способности за примена на стекнатите знаења и умеења …

Повеќе

ЛИЧНА КАРТАОсновни податоци за училиштето Покрај Вардар во мала котлина, некаде во срцето на Македонија, каде со смртоносен оган се пречекувале многу туѓи војски и интереси, израсна Градско. Се наоѓа на десната страна на реката Вардар, допирајќи ги источните падини на планината Клепа. Има голема стратешка важност бидејќи магистралниот пат го …

Повеќе

Дамјан Јованов Груев или само Даме Груев (Смилево, 19 јануари 1871 – Русиново, 23 декември 1906) — македонски револуционер, основач и еден од најистакнатите членови на Македонската револуционерна организација. Возвишуван е како апостол и волја на револуционерна Македонија.[1][2] Се родил во селото Смилево, тогаш во Османлиското Царство, а денес во Македонија, во семејството на Јован и Тула. Се школувал во родното село Смилево, Ресен и Битола, Солун и Белград и во Софија, каде што студирал историја на …

Повеќе