Дома / Е-НАСТАВА / 8 – МО ОДДЕЛЕНИЕ (страна 10)

8 – МО ОДДЕЛЕНИЕ

14-15.4 Велигден – читање со разбирање

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/node/1190 Ученици, ја отворате врската погоре и го читате текстот за Велигден. Под текстот имате вежба Check your understanding: true or false, ја решавате. Следно, ја отворате и вежба Check your grammar:gap fill – prepositions, и ја пополнувате.

Повеќе

Крушевската Република и Никола Карев

Активности за периодот од: 13.04-17.04 Цели: продлабочување на знањеата со дополнителна литература и самоистражување Презентација за Претседателот на Крушевската Република Никола Карев. Овие ученици можат да користат интернет и некоја помошна литература , како и крушевскиот манифест. Презентацијата да го опфати ликот на Никола Карев, неговата улога како и афторитетот …

Повеќе

Крушевската Република

Цели:  учениците да знааат за Ослободувањето на КрушевоОрганизација на Крушевската Република публикаКрушевскиот Манифест и неговото значењекрајот на Крушевката Република Крушево 1. Ослободувањето на Крушево и воспастувањето на народната власт 750 востаници го нападнале градот, во касарната имали 60 турски војници Никола Карев првиот претседател на власта , Совет на р …

Повеќе

Општеството и државата

Цели за учениците : 1.Што е тоа држава? 2.Што се тоа институции на државата? 3.Кои се демократски ,а кои недемократски држави? Држави и нивните граници ИНДИВИДУАЛНА РАБОТА: Замислете во каква државаби сакале да живеете и напишете есеј во кој ќе гиобјасните карактеристиките на идеалната државаспоред вашите ставови. Кога во една …

Повеќе