Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 5 ТО ОДД.

МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 5 ТО ОДД.

08.06.2020г Македонски ,,Последниот час,,-обработка на текст стр. 160

План за работа Место: Во шумата Време:Последниот ден од школската година Тема:Крајот на учебната година 1.Кои ликови се сретнуваат во овој тескот? – Самовилата и малите самовилчиња 2.Како одговарале самовилчињата на поставените прашања? -Во еден глас 3.Дали наставничката била задоволна од наученото од самовилчињата? -Да, била задоволна и сите биле …

Повеќе

03.06.2020г,, Емил и детективите,,-извадок од истоимениот роман

Тема:Емил е неговата верна дружина Главен лик:Емил Време: Еден обичен ден Место:Пред холелот Крајд Порака:Силата е секогаш поголема кога е сплотена За домашна работа: 1. Направете табела со што ви се допадна, а што не во овој текст. 2.Направете табела со именки, придавки, глаголи и заменки.

Повеќе

01.06.2020г. Македонски Пипи долгиот чорап стр. 140.

Освен текстот во учебникот слушнете ги деловите од аудио лектирата ,,Пипи долгиот чорап,,. Можете да го најдете и филмот на интернет да го изгледате. План за работа: Наслов:Пипи долгиот чорап Извадок од лектирата Пипи долгиот чорап Писател:Астрид Линдгрен Место: Во маалото на Пипи Ликови: Пипи, Томи и Аника Тема: Необичната …

Повеќе

27.05.2020г. Македонски Приказна за галебот Арчибалд стр.158,159

1.Колку вкупно природни езера постојат во Р.Македонија? 2.Кое од нив е најголемо? 3.Кое по големина е Преспанското Езеро? 4.Кои птици најчесто се среќаваат по езерата? План за работа: Писател: Владо Димовски Тема: Галебите, жители на езерата. Место:Во Преспанско Езеро Време: Во летно време Ликови:Галебот Арчибалд, рибари, пеликани, ластовички, чапји, корморани …

Повеќе

18.05.2020г.Македонски ,,Црвени уши,,обработка на текст стр.156

План за работа: 1.Дали имате видено црвени уши кај вашите другарчиња? 2.Поради што му се вцрвенеле ушите на вашето другарче? Наброј ги можните одговори! -Можеби се од студ -Можеби од срам -Можеби некој го повлекол за ушите Техника sвезда на приказната 1.Кои личности се сретнуваат во текстот? -Владе, Наде, чичко …

Повеќе