Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАТЕМАТИКА ЗА 6 ТО ОДД. / 29.04.2020 Пресликување на многуаголник

29.04.2020 Пресликување на многуаголник

Прв час за оваа лекција (повторување од прво полугодие). Лекции што се разработуваат на овој час се симетрија, транслација на многуаголник.
Лекцијата во учебникот е со име:
-Осна симетрија;
-Транслација;
-Во збирката лекцијате е со име Ротација. Транслација, Симетрија (стр.129-133);
Задача на учениците е:
-внимателно да ги прочитаат лекциите во учебникот со име Осна симетрија и Транслација (текстот со жолта позадина);
-од учебникот од првата лекција да ја решат 1 задача (даги одредат паровите симетрични фигури);
-од учебникот од втората лекција да ги решат 1 и 2 задача ;
-од збирката да решат на стр.131 задача 6 под а)б)д) и на стр.132 да ја решат задача 8 под а)в)д);
Домашното да се испрати на меил или на групата на месинџер(фејсбук).
За тие што имаат нејасно околу лекцијата побарајте помош од мене.

За Дамјан Манев

Наставник по Математика.

Провери

01.06.2020 Мода, медијана, ранг и аритметичка средина на податоци

Лекцијата во учебникот е со име:-Работа со податоци;-Медијана;-Аритметичка средина;Во збирката лекцијата е со име: Медијана.Мода.Ранг.Аритметичка …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *