Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 5 ТО ОДД. / 27.05.2020г. Македонски Приказна за галебот Арчибалд стр.158,159

27.05.2020г. Македонски Приказна за галебот Арчибалд стр.158,159

1.Колку вкупно природни езера постојат во Р.Македонија?

2.Кое од нив е најголемо?

3.Кое по големина е Преспанското Езеро?

4.Кои птици најчесто се среќаваат по езерата?

План за работа:

Писател: Владо Димовски

Тема: Галебите, жители на езерата.

Место:Во Преспанско Езеро

Време: Во летно време

Ликови:Галебот Арчибалд, рибари, пеликани, ластовички, чапји, корморани

Содржина:

1. Галебот Арчибалд во Преспа

2. Посета на островот Голем Град

3.Појадокот, ручекот и вечерата на Арчибалд

4.Тагата на Арчибалд

5.Пристигнувањето на другарката

6.Арчибалд си формирал семејство.

НАУЧИВ:Повеќе видови водни птици:галеби, корморани, пеликани,чапји живеат покрај езерата.

За домашна работа: одговорете ги прашањата на крајот од текстот

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

02.06.2020г. Пипи долгиот чорап-2 час

Прераскажување на текстот Пипи долгиот чорап во тетратките. Прераскажете го на видео снимка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *