Дома / Uncategorized / 19.05.2020г. Музичко Петолиние и виолински клуч

19.05.2020г. Музичко Петолиние и виолински клуч

1.Петолиние е музичката тетратка која има пет линии и четири празни. И на линиите и на празнините се пишуваат ноти. Колку е повисоко запишана нотата, толку е повисок тонот, кој треба да се отсвири или отпее.

2.Виолинскиот клуч е музички знак кој по малку личи на виолина и затоа го добил своето име.Тој секогаш се запишува на почетокот на петолинитео, а потоа нотите.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

24 Мај – ден на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј!

Аз, буки, веди… 24 Мај – ден на сесловенските просветители Св.Кирил и Методиј! Делата на …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.